Toppers van Telemann

“Heerlijke aardse muziek: het maakt je

gelukkig om naar te luisteren!”

Het uitgangspunt van dit programma is het zeer omvangrijke oeuvre van Duitslands meest toonaangevende en gevierde componist van de 18e eeuw: Georg Philip Telemann. In zijn tijd stond Telemann in heel Europa hoog aangeschreven vanwege zijn muzikale creativiteit, zijn niet-aflatende werklust, ‘ongehoorde’ productiviteit en belangrijke bijdragen aan het concertleven, de muziektheorie en muziekdidactiek. Hij was echt een muzikale wereldburger. Met gemak absorbeerde hij alle nieuwe muzikale ontwikkelingen en in zijn werk bereikte hij een unieke synthese van de twee voornaamste nationale stijlen – de Italiaanse en de Franse. Telemanns gedetailleerde kennis van verschillende muziekinstrumenten verklaart de vakkundige behandeling van ieder instrument en de veelkleurigheid van de bezettingen.

De enorme veelzijdigheid van Telemann staat dan ook in dit programma centraal. Deze wordt geïllustreerd aan de hand van een zorgvuldige selectie van cantates, solo- en trio-sonates en een duo, gekruid met, naast de Franse en Italiaanse elementen, een snufje Slavische volksmuziek ‘in ihrer wahren barbarischen Schönheit’.

Zoals altijd is een mondelinge toelichting inbegrepen. Indien gewenst kan Giardino Musicale voor aanvang van het concert voor een (educatieve) inleiding zorgen.

Bezetting: sopraan, blokfluit, viool, cello, klavecimbel óf: blokfluit, viool, cello, klavecimbel